Foredrag

Østmarka fra da til nå
Gjennom spennende historiske bilder og bilder som viser markas vakre natur i dag, tar vi turen gjennom Østmarka. Vi får høre om eneboere, krigens helter og slitere på husmannsplassene men også tips til turmål enten det er ski, fot eller kano som brukes. Østmarka naturreservat og Sarabråten med sin spennende historie blir også omtalt. Stoffet er bl.a. hentet fra min bok «Østmarka fra A til Å» (2012).
> SE MER INFO

Mystikk og overtro i Oslomarka
For 150 år siden kunne du treffe på både huldrer og nisser i Oslomarka og kanskje også et gjenferd hvis du var heldig (eller uheldig). I foredraget får vi høre om skrikene fra Skysskaffertjern, den hvite dame på Krokskogen, gjenferdgravfølget ved Vangenveien, finneinnvandrernes magiske kunster og andre mystiske fenomener. «De dødes tjern» og Trollvann i Grefsenkollen blir også omtalt. De fleste historiene er fra våre oldeforeldres tid, men også noen viser uforklarlige hendelser i dagens Oslomark.
> SE MER INFO

Hilsen fra Oslomarka
En historisk rundtur i Oslomarka med bildefølge basert på gamle postkort. Nordmarka er best representert, men vi får også glimt fra Lillomarka og Østmarka. Foredraget krydres med historier, fakta om steder og plasser – og ikke minst mennesker som har levd og virket i Oslomarka.
> SE MER INFO

Byoriginaler og personligheter i Oslo
Mange minnes Sving Deg, Luse-Frantz og Homansbyens Dronning fra 40- og 50-tallets Oslo. Også den eksentriske advokat Hermansens med sine spontanturnoppvisninger på T-banen var med på å sette farge på byen. I foredraget får vi også høre om ho’ Aagot med rullatoren, Ole Kopreitan med sin ombygde barnevogn og fakiren El Jucans. Gjennom bilder, filmsnutter, tekst og lydopptak møter tilhørerne personene bak ansiktene og kallenavnene. Stoffet er bl.a. hentet fra min bok «Byoriginaler og personligehter i Oslo» (2019)
> SE MER INFO

Folk og røvere i Oslomarka
«Banner-Ola», «Korpås-Olsen» og «Næss-brødrene er blant eneboerne som holdt til i Oslomarka og blir presentert i foredraget. Disse karene orket ikke sivilisasjonens mas og trakk til skogs. Slik var det også med den tidligere bankmannen Sigurd Sørensen som slo seg ned på Krokskogen under navnet «Greven av Oppkuven». Tilhørerne blir også presentert for markaentusiaster som TV-kjendisen Sverre M. Fjelstad, langskiløperen Tom «Milsluker’n» Stensaker og Signe Bure som startet serverings- og overnattingssted på Krokskogen på 1950-tallet. Foredraget bygger på boka «Folk og røvere i Oslomarka» og det blir skreddersydd i forhold til hvor og for hvem foredraget holdes.
> SE MER INFO

Heftye spor i Oslo og Oslomarka
Konsul og forretningsmann Thomas J. Heftye var for 150 år siden en av Christianias rikeste menn. Han hadde en stor eiendom ved Skillebekk, der Thomas Heftyes gate går i dag, han eide store skogområder rundt Frognerseteren hvor han fikk bygget huset som fortsatt blir kalt Heftye-villaen og ikke minst hadde han Sarabråten i Østmarka hvor han inviterte kongelige, kunstnere, samfunnstopper og andre av datidens kjendiser. Even Saugstad har skrevet bok om Sarabråten. Han forteller og viser bilder fra dette stedet og andre av Heftyes «fotavtrykk» i Oslo-området.
> SE MER INFO

Sarabråten – et lite stykke Østmarka, et stort stykke historie
Sarabråten var for 150 år siden samlingssted for Thomas Heftyes prominente bekjentskapskrets. Hit inn inviterte han konger og prinser, diktere og malere. Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Aasmund Olavsson Vinje, Hans Gude og Oscar den II var blant de mange som skrev sine navn inn i stedets gjestebok. Heftye åpnet også Sarabråten for vanlige folk på tur, og han tok initiativet til å starte Den Norske Turistforening. I dag er det kun grunnmursrester igjen på Sarabråten.
> SE MER INFO

Herfra til Ramstadslottet
Harde fakta og kuriøse glimt langs en tenkt rute fra der samlingen holdes, og inn til en av Østmarkas høyeste topper. Jeg skreddersyr foredraget ut fra hvor møtelokalet er og tar den tenkte turen inn i det innerste av Østmarka, kanskje via Østmarkas høyeste eller tykkeste tre, eller via Aukrusts «Solan Gundersen» som var sagbruksarbeider på Rustadsaga eller kanskje innom ett av de merkelige navnene i Marka (f.eks.: Andersen, Smith Jensens smilehull, Oskarsgate, Makrellknatten eller Antons vei). Uansett hvor møtet holdes, om det er i Groruddalen, på Oppsal, i Ski eller i Lørenskog får dere en spennende «tur» fra deres lokalområde til Østmarkas mange snodige historier og steder. Bilder, kart og filmsnutter er en viktig del av foredraget.

Hvit jul på nord- og sydpolen
Gjør du som Amundsen og Nansen gjorde for over hundre år siden – legger turen til Antarktis eller Arktis, er du garantert en hvit jul! Og en ganske slitsom tur! Even Saugstad har kikket i de gamle polarheltenes dagbøker, og også sett hvordan nyere ekspedisjoner har feiret julehøytiden, og forteller gjennom ord og bilder hva han har funnet.
> MER INFO

Sigurd Senje – 100 år
Den produktive forfatteren Sigurd Senje (1919 – 1993) skrev både romaner, reiseskildringer og lokalhistoriske bøker. De to utgavene av «Østmarka» står sentralt i hans forfatterskap. I tillegg laget han stykket Spillet om Sarabråten (bildet, Sigurd Senje i rollen som Aasmund Olavsson Vinje) som har blitt satt opp en rekke ganger – nå sist i 2016 og 2018. I 2019 kunne vi markere at det var 100 år siden hans fødsel. Foredraget forteller om forfatterens oppvekst og bakgrunn og har også en mengde av bilder fra Østmarka tatt av Senje på 50-, 60- og 70-tallet.

.

Aviser på Lillestrøm
Min oldefar, Jens Saugstad, startet avisa Akershus på Lillestrøm i 1886. Etter hvert florerte det med lokalaviser i hovedstadens nabobygd som etter hvert ble by. Foredraget har fokus på avisa Akershus, som ble gitt ut fram til 1966, men forteller også om annen pressehistorie på Lillestrøm.






Bøler – før og nå
Gjennom bilder og filmkutt – krydret med fakta og kuriøse historier – får tilhørerne glimt fra Bølers nære historie. Hvordan kom Don Quijote-statuen inn i bydelens historie? Og hvorfor heter skøytebanen i skogkanten «Pettersen»? Og hva er linken mellom Khrusjtsjov og Bøler? Dette gir foredraget svar på i tillegg til glimt både inn i skogen og ned til Østensjøvannet. Og vi får også høre om skyskraperengler og vår egen byoriginal, advokat Hermansen. Foredragsholderen har bodd på Bøler/Ulsrud siden 1985, avbrutt av 11 år på Sandbakken i Østmarka.

Oppsal – mellom skog og sjø
Mellom friluftsperlene Østmarka og Østensjøvannet ligger Oppsal, og biter fra områdets historie blir presentert i foredraget. Her blir det fortalt om og vist bilder fra utbygging, friluftsliv, veinavn, skole og kirke opp gjennom tidene. Noen lokale industrieventyr, inkludert støveltørkere og glassfiberbåter, vil også bli presentert. Kuriøse historier og harde fakta blir krydret med historiske og nye bilder samt lokale filmkutt. Foredragsholderen er vokst opp på Eftasåsen på Oppsal.