Mystikk og overtro i Oslomarka (foredrag)

Passer for: Historielag og foreninger med tilknytning til friluftsliv eller Oslomarka. Her vil alle som har interesse for gode historier og Oslomarka få noe nytt og spennende!

Lengde: 45 – 60 minutter

Skreddersys etter hvor jeg holder foredraget.

Kort omtale av foredraget som gjerne kan brukes i markedsføringen
(OBS: Ulike tekster for foredrag som holdes i hhv Oslo øst og Oslo vest/nord):

Mystikk og overtro i Oslomarka (VEST/NORDMARKA)
For 150 år siden kunne du treffe på både huldrer og nisser i Oslomarka – i alle fall ifølge sagn og historier fra den gangen. Og var man riktig heldig – eller kanskje uheldig – kunne man også få besøk av et gjenferd i seterstua, på husmannsplassen eller ved tømmerhoggerbålet. I foredraget forteller Even Saugstad blant annet om huldra på Myrsetra, skrikene fra Skysskaffertjern, den hvite dame ved Skuta nær Brunkollen og andre mystiske fenomener. Vi får også høre om eventyrsamleren Peter Chr. Asbjørnsens turer i Nordmarka og Krokskogen samt de myteomspunnede finnene som behersket trolldomskunster. «De dødes tjern» og Trollvann i Grefsenkollen blir også omtalt. De fleste historiene er fra våre oldeforeldres tid, men også noen viser uforklarlige hendelser i dagens Oslomark. Even Saugstad ga i 2017 ut boka «Mystikk og overtro i Oslomarka». Han drev i 11 år serveringsstedet Sandbakken i Østmarka og har tidligere skrevet en rekke bøker med tema friluftsliv og lokalhistorie.

– – – – –

Mystikk og overtro i Oslomarka (ØST/ØSTMARKA)
For 150 år siden kunne du treffe på både huldrer og nisser i Oslomarka – i alle fall ifølge sagn og historier fra den gangen. Og var man riktig heldig – eller kanskje uheldig – kunne man også få besøk av et gjenferd i seterstua, på husmannsplassen eller ved tømmerhoggerbålet. I foredraget forteller Even Saugstad blant annet om Troll-Eli på Myrsetra, fandens lykteskinn ved Nøklevann, gjenferdsgravfølget ved Vangenveien og mystiske luftspeilinger ved Kløftetjern. Andre smakebiter fra boka blir om nissen på Nuggerud, huldra ved Trollvann og om gjenferder på Losby. Vi tar også turen til De Dødes Tjern og får høre om tidligere tiders signekarer – datidens «Snåsamenn». De fleste historiene er fra våre oldeforeldres tid, men også noen viser uforklarlige hendelser i dagens Oslomark. Even Saugstad ga i 2017 ut boka «Mystikk og overtro i Oslomarka». Han drev i 11 år serveringsstedet Sandbakken i Østmarka og har tidligere skrevet en rekke bøker med tema friluftsliv og lokalhistorie.

Boka «Mystikk og overtro i Oslomarka» er skrevet av foredragshoderen og vil være mulig å kjøpe i forbindelse med foredraget. Mer om boka > HER

Filme «De dødes tjern» blir omtalt i foredraget.
Se filmkuttet her:
de dødes tjern

Hør podkast med prat om dette temaet. Foredragsholder og forfatter Even Saugstad i samtale med Kyrre Holm Johannessen på Postkontoret, Tøyen, 26. mars 2018, i podkasten «Rekomandert». Last ned > HER

Bildene nedenfor kan gjerne brukes i forbindelse med markedsføring av arrangeenter, foredrag mm.