Sarabråten – godset i skogen (foredrag)

Passer for: Historielag, lokale skoler/lærere, pensjonistforeninger og foreninger med tilknytning til friluftsliv eller Østmarka.

Lengde: 45 – 60 minutter

Foredragsholderen skrev i 2016 boka «Sarabråten – godset i skogen» som forteller om dette en gang så fasjonable stedet i Østmarka.


Kort omtale av foredraget til bruk i markedsføringen:

Sarabråten – godset i skogen
Sarabråten var for 150 år siden samlingssted for Thomas Heftyes prominente bekjentskapskrets. Hit inn inviterte han konger og prinser, diktere og malere. Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Aasmund Olavsson Vinje, Hans Gude og Oscar den II var blant de mange som skrev sine navn inn i stedets gjestebok. Heftye åpnet også Sarabråten for vanlige folk på tur, og han tok initiativet til å starte Den Norske Turistforening. Even Saugsad kom i 2017 ut med boka «Sarabråten – godset i skogen». Han forteller for oss om dette stedet som det nå kun er ruiner igjen av, der det ligger et par kilometer inn i Østmarka fra drabantbyene Oppsal og Bøler. I foredraget forteller han også om Heftyes tilknytning til Frognerseteren og andre steder i Oslo. Foredraget er rikt illustrert med bilder fra Heftyefamiliens album.

Annet aktuelt foredrag: Heftye spor i Oslo og Oslomarka > HER

Mer om Sarabråten og Sarabråtens venner > HER

Hør Even Saugstad fortelle om Sarabråtens historie

Bildene nedenfor kan gjerne brukes i forbindelse med foredrag og arrangementer.

Fra Sarabråtens gjestebok. Her har kronprins Carls adjutant, Fritz von Dardel, tegnet kronprinsen på verandaen utenfor Heftyes hus på Sarabråten. Kronprinsen var flere ganger på besøk hos Heftye i Østmarka, tegningen er fra 1858.

Maleren Hans Gude på besøk på Sarabråten i 1972.

Thomas Heftye jr. fikk bygget den store dragestilvillaen i 1897. I motsetning til sin far brukte han stedet som helårsbolig.