Kortreist ferie i Østmarka 2020

Takk for i sommer, takk for turen!
Her er glimt fra et par av sommerens turer med Frie Fuglers Forlag/Markaguiden med Even Saugstad og Irene Asphaug som turguider og arrangører:

1: Fra fotturen 6. – 8 august, vi har kommet til Losby gods. 2: Det nyrestaurerte vannhjulet i Losbyelva. 3: Ved gapahuken ved veienden sør for Losby, nær Røyrivannskoia. 4: Sykkelturen 30. juli – 1. aug ved Mariholtet.

Her er info’en som ble lagt ut om turen:

PÅ SYKKELTUR ELLER FOTTUR TIL LOSBY OG VANGEN
Velkommen til en tredagers tur gjennom spennende Østmarka. Vi sykler (eller går) på gode skogsveier og kommer innom både vakker natur og rester etter boplasser for alt fra husmenn til storfolk. 

OBS: Fortsatt ledige plasser på tur 3 (6. – 8. august, fottur) og tur 4 (20. – 22. august, sykkeltur).

|  PÅMELDING   |   KART SYKKELTUR   |   KART FOTTUR   |

Fristes du av naturen i ditt nærområde? Vil du gjerne dra på overnattingstur i Oslomarka, men ønsker ikke å ha med telt eller hengekøye og lar deg heller ikke friste av tilværelsen på en turistforeningshytte med hermetikkmiddag og bekkevann? Da har vi turen for deg! 

Guide og turleder er Even Saugstad som har skrevet bøker om både sykling og Østmarka. Han sørger for informative stopp underveis. På kveldene blir det foredrag med Even, og på Losby gods blir det i tillegg omvisning i den gamle delen av det historiske hotellet. 

Turen er for deg som er i gjennomsnittlig grei form. Har du ikke sykkel kan du kanskje leie eller låne en, eller velge fotturvarianten av samme tur. Vi sørger for bagasjetransport mellom overnattingsstedene. Alle måltider og overnatting er inkludert (unntatt drikke til middagene). Turen starter på p-plassen ved Ulsrudvann (eller fra Ulsrud T-banestasjon), og ender på Hanaborg togstasjon. Hver tur vil ha mellom 10 og 15 deltakere.

I disse koronatider blir det selvfølgelig tatt hensyn til myndighetenes regler og anbefalinger både under rast/måltider og på overnattingsstedene. 

Turene vil gå følgende dager (2020): 
• Tur 2: 30. juli – 1. august
• Tur 3: 6. – 8. august (OBS: fottur)
• Tur 4: 20. – 22. august
Turene starter kl. 12.00 (fotturen kl. 11.00)

Begrenset antall plasser på hver tur. Førtemann til mølla…

Det vil være mulig å bestille ekstranetter på Losby i etterkant av turen.
Vi kan også legge opp turen som lukket gruppetur (min. 12 deltakere)

Priser:
Pr. person i dobbeltrom, alt inkludert av måltider, guiding og bagasjetransport kr. 3.800,-.
Tillegg for enkeltrom; kr. 450,-.
Ekstra person på dobbeltrom; kr. 3.400,-

Ruinene etter Thomas Heftyes tidligere residens på Sarabråten blir besøkt.

Dag 1 – fra drabantby til herregård
Vi starter fra parkeringsplassen ved Ulsrudvann og sykler via den såkalte «Korketrekkeren» og tar en stopp på historiske Sarabråten. Her hadde forretningsmannen Thomas Heftye, som blant annet stiftet Den Norske Turistforening, sitt sommersted. Sammen med en orientering om stedets historie får vi en kaffekopp og litt å bite i.

Etter en lang oppoverbakke og en lang nedoverbakke kommer vi til Mariholtet. Her står vertskapet klar med stuas spesialitet; kanelboller. Lunsjen består også av påsmurte rundstykker og kaffe. Det er mulig å kjøpe annet drikke og is. En rask dukkert i Elvåga rekker du også, hvis det frister.

Turen går videre over demningen og inn i Lørenskog. Stille skogsveier byttes etter hvert med åpne jorder med beitende kuer, nysgjerrige hester og duvende kornaks. Vi er så vidt ute i biltrafikken før vi sykler inn på den snorrette sykkelveien det siste stykket til Losby. Her gikk det tidligere jernbanespor til Losby sag. Det staselige Losby gods har historie tilbake til 1800-tallet, og denne historien skal vi garantert få høre om og føle på under oppholdet. Godset sto tomt og ubrukt i flere tiår fram til hotellet åpnet i 1999.

Før middagen blir det omvisning i de flott oppussede salene hvor Christianias selebriteter møtte herr og fru Boeck til ball og festmiddager for hundre år siden. Losby gods ble åpnet som hotell i 1999 og er en del av kjeden De Historiske Hotell. De har slagordet «En reise i tid og tradisjoner». Det er bare å glede seg til en tre-retters middag og oppholdet forøvrig. Etter middag holder Even foredrag med bildefølge om stedene vi har vært innom på turen og forteller om Østmarkas mange turmuligheter og kulturhistorie.
Link til Losbys nettside >HER

Dagens etappe er 15 km. 

Det nyrestaurerte vannhjulet ved Losbyelva.

Dag 2 – langs Losbyvassdraget
Om gårsdagen ble noe kupert, blir denne langt roligere. Vi sykler sørover langs Losbyvassdraget som tidligere var viktig for tømmerfløtingen til Losbys sagbruk. Vi tar en stopp ved det nyrestaurerte vannhjulet nær Mønevann og kanskje også ved den tidligere tømmerhoggerhytta Røyrivannskoia som nå er ubetjent turistforeningshytte. Ved veienden låser vi syklene og tar føttene fatt i retning Vangen. Vi kommer så vidt innom Østmarka Naturreservat før vi spiser medbragt mat fra Losby på en av Østmarkas vakreste rasteplasser ved bredden av Tonevann.

Turen videre går pr. kano på den store Mosjøen. Hvis du IKKE vil padle kano, er det godt mulig å gå siste stykket til Vangen, ca 1,5 km.

Siste etappe på dag 2 går med kano på Mosjøen.

Etter en dag med sykkel, fottur og kanotur, kommer vi til Skiforeningens storstue i Østmarka hvor det har vært drift siden 1961. Her er det et yrende liv i skisesongen, men det er også mange som kjenner stedet fra leirskole, eller private arrangementer som  bryllup og jubileer. Rommene er sjarmerende og enkle. Toalett og dusj på gangen. Etter en god middag holder Even foredraget «Mystikk og overtro i Østmarka» (for den som tør…). 
Link til Vangens nettside >HER

Dagens etappe er 10 km.

Dag 3 – retur til Lørenskog
Siste dag av turen returnerer vi pr. fot og sykkel til Losby og Lørenskog. Hvis noen ønsker en avstikker til Tonekollen på egenhånd, er det fullt mulig. Denne toppen byr på en fantastisk utsikt og er Østmarkas 8. høyeste, 368 moh. 

Fra Losby følger vi igjen sykkelveien på den nedlagte jernbanetraséen. Nær Hammer bru, den flotte steinhvelvebrua like ved Lørenskog kirke, kommer vi ut i sivilisasjonen og biltrafikken igjen. Siste del av turen går på sykkelveier og småveier til Hanaborg stasjon. 

Dagens etappe er 17 km. (For deg som avslutter på Losby er etappen 10 km) 

Fottur som alternativ
En av sommerens avganger blir lagt opp som fottur. Vi velger litt alternative traséer, en del på sti, men ellers i hovedsak som sykkelturen. Den største forskjellen blir på dag 3 da vi i stedet for å returnere til Losby og Lørenskog, går fra Vangen til Sandbakken hvor vi spiser lunsj. Derfra går vi til bussholdeplassen ved Enebakkveien og avslutter der. 

Bagasjetransport/utstyr
Vi ordner med transport av bagasjen mellom overnattingsstedene. Bilen som sørger for dette, møter oss på p-plassen ved start (evt. ved Ulsrud T-bane hvis du ønsker det). Siste dag får du bagasjen din ved Hanaborg jernbanestasjon eller etter avtale. 

Det eneste du trenger å ha med på sykkelturen er drikkeflaske og eventuelt ekstra klær/regntøy. Hjelm er også lurt. Det blir delt ut kart, men ta gjerne med ditt eget hvis du har. 

Turledere: Irene og Even
Det er Irene Asphaug og Even Saugstad som leder turen og står bak Frie Fuglers turer. Irene har de siste 18 årene jobbet for Merlot reiser og ledet og lagt opp sykkelturer og fotturer i Frankrike og Europa forøvrig. Hun har også bakgrunn fra Disneyland ved Paris og som drueplukker i Frankrike.

Even driver forlaget Frie Fuglers Forlag hvor han har gitt ut et titalls egne bøker. Temaene er knyttet til lokalhistorie og friluftsliv, og han har laget flere bøker om Østmarka, blant annet «Østmarka fra A til Å» (2012) og «Sarabråten, godset i skogen» (2016). Han har også skrevet boka «Sykkelturer i Oslomarka». De siste årene har han holdt en rekke foredrag og guidet grupper i Østmarka. 

Sammen drev Irene og Even markastua Sandbakken fra 2004 til 2015. Her sørget de for at turfolket både sommer og vinter fikk god forpleining. De hadde også sluttede selskaper og arrangerte turer.

Vite mer? Påmelding?
Vil du vite mer om turen, ta kontakt på tlf 909 21 575 eller send oss en e-post: post@frie-fugler.no
For bestilling av tur, bruk skjemaet >HER

Etter du har meldt deg på, får du en bekreftelse pr. e-post samt en faktura med betalingsfrist to uker før turen. Ca tre uker før turen får du ytterligere informasjon med flere detaljer. Kart blir utdelt ved turstart. All informasjon blir gitt pr e-post hvis du ikke har gitt beskjed om at du ønsker den på annen måte.

Koronatiltak
Denne våren og sommeren har vi lært oss å leve litt annerledes. Det gjelder også på denne turen. Ved pauser og matstopp må vi alle passe på å holde avstand. Det blir satt fram håndsprit i forbindelse med alle måltider. Overnattingsstedene følger anbefalinger og pålegg gitt av helsemyndighetene.
Hvis du føler deg syk, blir du hjemme! Vi er meget fleksible med å flytte deg og ditt følge til evt. seinere avganger eller tilbakebetale deltakeravgiften ved sykdom. I slike tilfeller kan du avbestille helt fram til avgangsdagen.
HVIS situasjonen i samfunnet gjør at overnattingsstedene igjen må stenge ned og turene bli avlyst, blir selvfølgelig all innbetalt deltakeravgift tilbakebetalt.

Kart sykkeltur >HER

Kart fottur >HER

For bestilling av tur, bruk skjemaet >HER