Byoriginaler i Oslo (foredrag)

(Klikk på bildet for større utgave)

Passer for: Historielag, eldresenter og foreninger (gjerne for folk som har levd en stund).

Lengde: 45 – 60 minutter

Skreddersys til en viss grad etter hvor jeg holder foredraget.

Foredraget bygger på boka «Byoriginaler og personligheter i Oslo» som jeg ga ut i 2008, og er det foredraget jeg har holdt flest ganger. Temaet er spennende for alle som har et forhold til hovedstaden, og mange vil sikkert kjenne igjen og huske flere av de omtalte personene. Musikk- og filmkutt gjør foredraget til mye mer enn det man kan oppleve gjennom f.eks. en bok eller en opplesning.

Boka om byoriginalene er dessverre utsolgt, men ny utgave ventes å komme høsten 2019.

Kort omtale av foredraget som gjerne kan brukes i markedsføringssammenheng:

Byoriginaler og personligheter i Oslo
Hvem husker ikke advokat Hermansens spontane turnoppvisning på T-banen eller fakiren El Jucans vakre sang. Mange minnes også Sving Deg, Luse-Frantz og Homansbyens Dronning fra 40- og 50-tallets Oslo. Vi har alle sett miljøaktivistene Kopreitan og Jensen med sine barnevogner fullastet med buttons og brosjyrer mot biltrafikk og atomvåpen. Og vi har undret oss over ho’ Aagot, den krokryggete damen med rullatoren. Gjennom bilder, filmsnutter, tekst og lydopptak møter tilhørerne personene bak ansiktene og kallenavnene. Even Saugstad som holder foredraget kom høsten 2008 ut med boka «Byoriginaler og personligehter i Oslo». Foredragsholderen er frilasjournalist og skriver bøker med lokalhistorisk tilsnitt.

Frithjof Kristiansen, kalt «Luse-Franttz» (1883 – 1958) var en kjent skikkelse i Oslos gater i mange år (Foto: Oslo Museum, Bymuseet)